Το καζάνι  σιγοβράζει εδώ και αρκετό διάστημα στο Δήμο της Χίου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας.

Η έλλειψη προστατευτικών μέτρων και υγειονομικού υλικού, σε συνδυασμό με την κακή αντιεπαγγελματική συμπεριφορά των πολιτικών προϊσταμένων, έχει οδηγήσει σε μία  έκρυθμη κατάσταση με απρόβλεπτες μέχρι στιγμής εξελίξεις.

Ξεκάθαρη θέση στο πρόβλημα παίρνει ο  Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Χίου,  καθώς και η  Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων ΟΤΑ.

(H “Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.” εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους εργαζομένους του Δήμου Χίου)

Η επιστολή  του συλλόγου εργαζομένων Χίου:

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Με κατάπληξη διαβάσαμε αυτά που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Χίου.

Περισσότερο δε όταν επιτροπή από τους εργαζόμενους μας διαβεβαίωσε, ενώπιον του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων, ότι τα καταγγελλόμενα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και ότι λαμβάνουν χώρα απειλές γι΄ αυτούς που τόλμησαν να καταγγείλουν και να συνυπογράψουν την επιστολή !

Διαβάζοντας την απάντηση της υπηρεσίας αντιλαμβανόμαστε ότι εξακολουθεί να περιπαίζει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους θεσμούς. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι μεσοσταθμικά περί τα 300 άτομα. Αν λοιπόν, όπως μας λέει η υπηρεσία, αγόρασε 4.000 πάνινες μάσκες για όλο το χρόνο πέρυσι και δαπάνησε το ποσό των 1.799,20 ευρώ για την χορήγηση αντισηπτικών στους εργαζόμενους της καταλαβαίνει ο κάθε νοήμων, ότι φυσικά οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο και  η χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας είναι προβληματική.

Επίσης το απαντητικό υπηρεσιακό έγγραφο αναφέρει για ποσά που δόθηκαν ως υπερωρίες των μονίμων και των ΙΔΑΧ εργαζομένων. Οι « συμβασιούχοι-παρατασιούχοι» που είναι μια ξεχωριστή κατηγορία άραγε γιατί δεν αναφέρονται πουθενά; Διότι πολύ απλά η αρμόδια υπηρεσία ανερυθρίαστα μας λέει, ότι όταν δεν έχουν χρήματα στον προϋπολογισμό τους δίνουν ρεπό!!!

Μάλιστα αναφέρει ότι «Για το προσεχές έτος 2021 μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ακολουθεί η Απόφαση του Δημάρχου για την έγκριση των υπερωριών που σημειωτέον για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει των σύνολο των μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων στην Καθαριότητα. Η απόφαση αυτή θα είναι εφαρμοστή αμέσως μετά τη δημοσίευση της σε ΦΕΚ και στον τοπικό τύπο.» Από το 2015 και μετά οι εργαζόμενοι εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας!!

Ως εδώ!!!

Σε κάθε καταγγελία, σε κάθε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα είμαστε απέναντι και θα καταγγέλλουμε όλους αυτούς που δεν τιμούν τον ιδρώτα του μεροκαματιάρη συναδέλφου.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή, σε όλους τους τόνους, να συμμορφωθεί για τη διασφάλιση πρωτίστως της υγείας των εργαζομένων υπαλλήλων του Δήμου μας  στις παρούσες  πρωτόγνωρες και άκρως επικίνδυνες συνθήκες εργασίας αλλά και την νόμιμη καταβολή των δεδουλευμένων τους από το 2015 έως σήμερα!

Στο πλαίσιο αυτό, εμμένουμε και θα εξακολουθούμε να σας οχλούμε για την άμεση εφαρμογή των εντολών προστασίας που έρχονται από την Κεντρική Διοίκηση, η οποία άλλωστε μας χορηγεί και τα σχετικά κονδύλια. Θεωρείστε, λοιπόν, ότι κάθε μέρα από σήμερα και στο εξής, που δεν θα λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου, σε όλες τις θέσεις και προπαντός στις πλέον επικίνδυνες υγειονομικά, εμείς θα είμαστε απέναντι σε αυτή την παράλειψη. Παρακολουθούμε και  δεν συγχωρούμε την ολιγωρία, γιατί είναι θέμα ζωής και θανάτου!

Ωστόσο, δεν πρόκειται να αναλωθούμε σε περαιτέρω επιστολογραφία, όσο κι αν προκληθούμε.

Διότι εσείς το πράξατε αυτό πέρυσι και να σας θυμίσουμε ότι «μας κουνούσατε το δάκτυλο» όταν ερωτηθήκατε που διατέθηκαν τα χρήματα για τον covid.

  Εμείς, είμαστε άνθρωποι των έργων και όχι των λόγων.

  Ο Πρόεδρος                 Ο Γραμματέας

ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ    ΙΩΑΝΝΗΣ                                                      ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Προηγούμενο άρθροΔήμος Πέλλας: Προσλήψεις 24 εποχικών υδρονομέων
Επόμενο άρθροΤα ΚΑΠΗ του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη αναβίωσαν τα Λαζαράκια (pics)