16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Ποιες είναι οι συνέπειες της σπατάλης τροφίμων

Η απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα αναφέρονται σε τρόφιμα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, τα οποία τελικά χάνονται ή απορρίπτονται κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. 

Μπορεί να συμβεί κατά την παραγωγή τροφίμων, για παράδειγμα κατά τη συγκομιδή και την παραγωγή, ενώ τα απόβλητα τροφίμων συμβαίνουν σε επίπεδο λιανικής και κατανάλωσης. Είναι σημαντικό να γίνει αυτή η διάκριση καθώς βοηθά στην κατανόηση της βασικής αιτίας του προβλήματος.

Συνέπειες της σπατάλης τροφίμων

Τα απόβλητα τροφίμων έχουν επιπτώσεις στην οικονομία και το περιβάλλον μας. Η απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα οδηγούν σε οικονομικές απώλειες περίπου 870 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως ανά έτος. Αυτό ισοδυναμεί με 810 ευρώ κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό.

Υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ της επισιτιστικής ασφάλειας και των απορριμμάτων τροφίμων, όπου παράγεται πάρα πολύ φαγητό σε ορισμένες περιοχές, αλλά 800 εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο υποσιτίζονται. Υπολογίστηκε λοιπόν, ότι τα τρόφιμα που σπαταλούνται σήμερα στην Ευρώπη μπορούν να τροφοδοτήσουν 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα απόβλητα τροφίμων ευθύνονται για το 6% των εκπομπών GHG, το οποίο συγκρίνεται με δισεκατομμύρια τόνους μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Για να ανταποκριθεί σε αυτό, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει στόχο να μειώσουν κατά το ήμισυ τα κατά κεφαλήν παγκόσμια απόβλητα τροφίμων σε επίπεδο λιανικής και καταναλωτή και να μειώσουν τις απώλειες τροφίμων κατά την παραγωγή τροφίμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr