Κοροναϊός : Τρόμος από τη διασπορά, φόβοι για περισσότερα κρούσματα

0
1

Στη «δίνη» της πανδημίας του κοροναϊού βρίσκεται η χώρα με την επιτροπή των ειδικών να καλείται να λύσει έναν δύσκολο γρίφο, αναζητώντας τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στην κόπωση της κοινωνίας από το παρατεταμένο lockdown και στην ανησυχία που προκαλεί το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Χθες τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 4.340, οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 741, ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τις 8.000.

Μιλώντας στο MEGA  ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό που ξεπέρασε και τις προβλέψεις. «Είναι μεγάλο νούμερα και μεγαλύτερο από τις προβλέψεις μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερο βαθμό διασποράς».

Κρίσιμο σε αυτήν τη φάση είναι να τηρούνται όλα τα μέτρα και να υπάρχει «αυτοσυγκράτηση στο θέμα του ανοίγματος».

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε όχι στο άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, αλλά ναι στο άνοιγμα μόνο των λυκείων, ενώ τόνισε ότι η χώρα δεν βρίσκεται στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας. «Μέχρι και την αρχή της επόμενης εβδομάδας θα μπορούμε να δούμε αριθμούς ίσως και μεγαλύτερους από αυτόν», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας σήμερα, με 65.979 τεστ έφτασε στο 6,5. Πάνω δηλαδή από το 4 που έχουν θέσει οι επιστήμονες ως όριο συναγερμού, αλλά σταθεροποιημένος κοντά στο 6, όπως είναι εδώ και αρκετές ημέρες.

Η διασπορά ήταν εκτεταμένη, με την Αττική μόνο να καταγράφει 2.097 νέα κρούσματα και την Θεσσαλονίκη 535 και κάπως έτσι κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση και έναν σκληρό συμβιβασμό, καθώς πάνω στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας με χιλιάδες νέα κρούσματα και εκατοντάδες διασωληνωμένους ανθρώπους στα νοσοκομεία, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία αλλά και να αποσυμπιεστούν οι πολίτες που μέρα με την ημέρα τηρούν όλο και λιγότερο τις απαγορεύσεις.

Το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας

Η εκτίμηση των επιστημόνων, εκτίμηση που είναι σε γνώση της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε το MEGA είναι ότι από τη στιγμή που θα έχουμε περίπου 150.000 τεστ την ημέρα θα έχουμε από 8 έως 10 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα.

Αυτόν τον αριθμό θα βλέπουμε από την επόμενη Δευτέρα ενδεχομένως ή Τρίτη όταν θα αρχίσουν τα τεστ. Άρα αυτός είναι ένας αριθμός οποίος θα μπαίνει πια στη ζωή μας,  θα ξεχάσουμε τα 2 3.000 ή τέσσερις σήμερα που είναι ρεκόρ και θα έχουμε άλλα δεδομένα.

Σύμφωνα με το MEGA, αυτό είναι ουσιαστικά το νέο μοντέλο. Το νέο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας θα έχει μέτρα αποσυμπίεσης, καθώς θα ανοίξει η αγορά, θα ανοίξουν και τα σχολεία, ενώ θα ανοίξει και η εστίαση μέχρι το Πάσχα. Έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρχει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA Θα έχει μικρότερη βαρύτητα ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς πλέον δεν θα κοιτάμε τον αριθμό αλλά τα ποιοτικά του στοιχεία.

Θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό των τεστ, θα έχουμε μικρότερη μετάδοση λόγω έναρξης των δραστηριοτήτων γιατί θα είναι και οι ανοιχτοί χώροι και θα υπάρχει κίνηση έξω. Και βέβαια ο εμβολιασμός των μεγάλων ηλικιών μαζί με τις ευπαθείς ομάδες θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου οπότε αυτές οι ομάδες που είναι πιο επικίνδυνες και προστατευμένες πια από την επόμενη περίοδο.