Σε υψηλά νούμερα αναμένεται να κινηθούν και σήμερα τα κρούσματα κοροναϊού, καθώς τελείται η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, κατά το οποίο ο ιός έχει γίνει πιο μεταδοτικός λόγω των μεταλλάξεων.

Μετά το χθεσινό μαύρο ρεκόρ των 4.340 κρουσμάτων,  αναμένεται και σήμερα να δούμε μεγάλο αριθμό νέων μολύνσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται τα κρούσματα να κινηθούν κοντά στις 3.500.

Πού οφείλεται η ανοδική πορεία των κρουσμάτων

«Θα μπορούσε ο αριθμός ρεκόρ των κρουσμάτων της Τρίτης να είναι απλός ένας σταθμός στην ανοδική πορεία των κρουσμάτων», είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος, εξήγησε ότι η ανοδική πορεία των κρουσμάτων οφείλεται στην αύξηση κατά 31% της μεταδοτικότητας του ιού από τις μεταλλάξεις που έχουν κυριαρχήσει στην Αττική, ενώ στην Κρήτη τα νέα κρούσματα οφείλονται σε αυτές κατά 100%. Επίσης, η Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να ανεβαίνει και θα συνεχίσει να βλέπει αύξηση στα κρούσματα, καθώς αυξάνεται η μεταδοτικότητα από τις μεταλλάξεις.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση των διασωληνωμένων τις επόμενες εβδομάδες, λέγοντας ότι «μέχρι τις 25 Απριλίου θα βλέπουμε αύξηση των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη το Υπ. Υγείας».

«Θα δούμε αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα εάν τηρηθούν τα μέτρα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, δηλώνοντας προβληματισμένος από το άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία.