19.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Lockdown : Ασκήσεις ισορροπίας για τον τουρισμό στην Ευρώπη – Σε εγκλεισμό οι ντόπιοι, «ελεύθεροι» οι επισκέπτες

Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδονται κυβερνήσεις κρατών – μελών της Ευρώπης, κυρίως του Νότου, προκειμένου να κερδίσουν το στοίχημα του τουρισμού για τη φετινή χρονιά.

Κι αυτό, γιατί καλούνται να διαφυλάξουν την εικόνα του ασφαλούς υγειονομικά προορισμού και, στην πορεία, να μην επιβαρυνθούν περισσότερο τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα συστήματα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα -λύνοντας μια σειρά από προβλήματα που προκαλούν εκνευρισμό στους κατοίκους και σε επαγγελματίες του κλάδου- οφείλουν να ανταπεξέλθουν στο άνοιγμα του τουριστικού κλάδου για την τόνωση της οικονομίας.

Πάντως, μέχρι στιγμής παρατηρείται το εξής παράδοξο: Σε αρκετές χώρες, οι τουρίστες μετακινούνται ελεύθερα, ενώ μόνιμοι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα σε αυστηρούς περιορισμούς, με τις πιθανότητες τα ισχύοντα μέτρα να παραταθούν μέχρι το Πάσχα να είναι πολλές.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, οι πρώτοι ξένοι τουρίστες μπορεί να έχουν προσγειωθεί στην Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας «φουντώνει» σε ολόκληρη την ΕΕ, λίγοι Ευρωπαίοι θα απολαύσουν ένα πασχαλινό… διάλειμμα στο εξωτερικό – ή ακόμη και μακριά από το σπίτι τους.

Οι Γερμανοί παραθεριστές άρχισαν να φθάνουν στην Κρήτη τη Δευτέρα, με έξι πτήσεις να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, αφού ο υπουργός τουριστικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε ότι επιτρέπεται σε ορισμένους τουρίστες να φτάσουν στη χώρα πριν από το προγραμματισμένο άνοιγμα του τουρισμού, στις 14 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, αρκετές χιλιάδες Γερμανοί αναμένονται στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας για το Πάσχα, αφού το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι η Μαγιόρκα δεν θεωρείται πλέον περιοχή υψηλού κινδύνου. Η ταξιδιωτική εταιρεία Tui ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπάρχει «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» για ταξίδια σε μεσογειακούς προορισμούς.

Αν και οι εξελίξεις αυτές χαιρετίζονται από την τουριστική βιομηχανία που έπληξε η Covid-19, οι αφίξεις τουριστών προκαλούν δυσαρέσκεια σε ορισμένους ντόπιους που εξακολουθούν να υπόκεινται σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Για παράδειγμα, οι Ισπανοί δεν μπορούν να φύγουν από τις περιφέρειες όπου διαμένουν έως τις 9 Απριλίου για να αποφευχθεί αύξηση κρουσμάτων εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ οι Έλληνες περιορίζονται στις μετακινήσεις εντός του δήμου τους. Επίσης, στη Γερμανία αξιωματούχοι κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους το Πάσχα, ενώ αναμένεται να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αρχές στην Ελλάδα και την Ισπανία έχουν τονίσει ότι οι ξένοι επισκέπτες θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τους ντόπιους και οι ξένοι παραθεριστές και στις δύο χώρες πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ (PCR) προτού φτάσουν στη χώρα.

Στην Ελλάδα, εστιατόρια, καφετέριες και άλλα καταστήματα καταστήματα παραμένουν κλειστά και κανείς δεν μπορεί να βγει από το σπίτι χωρίς τη σχετική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές. Στα νησιά των Βαλεαρίδων, συμπεριλαμβανομένης της Μαγιόρκα, τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν στις 17:00 και ισχύει νυχτερινή απαγόρευση από τις 22:00, ενώ υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό ατόμων σε μπαρ και εστιατόρια.

Τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά στη Μαδρίτη, όπου οι ξένοι τουρίστες μπορούν να πετάξουν έχοντας παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ενώ οι ντόπιοι δεν μπορούν να φύγουν από τις περιφέρειες όπου διαμένουν έως τις 9 Απριλίου. Μπαρ και εστιατόρια είναι ανοιχτά στην ισπανική πρωτεύουσα και η απαγόρευση της κυκλοφορίας της ξεκινά στις 11 μ.μ.

«Κλειδώνονται» Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία

Στον αντίποδα, η Ιταλία πρόκειται να ανακοινώσει καραντίνα πέντε ημερών για ταξιδιώτες που φθάνουν από άλλες χώρες της ΕΕ. Μεγάλο μέρος της χώρας έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι πρέπει να μείνουν στην περιοχή τους και ολόκληρη η χώρα πρόκειται να «κλειδώσει» το τριήμερο της εορτής του Πάσχα που ξεκινά το Σάββατο.

Όλα τα καταστήματα ειδών μη πρώτης ανάγκης, μπαρ και εστιατόρια, θα κλείσουν, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν ή να ασκηθούν κοντά στο σπίτι, και το πολύ δύο άτομα μπορούν να επισκεφτούν άλλο νοικοκυριό στην πόλη τους.

«Δεν μπορώ να φύγω από τον δήμο μου, αλλά μπορώ να πετάξω στα Κανάρια Νησιά – είναι παράλογο» δήλωσε ο Μπερνάμπο Μπόκα, επικεφαλής της ομοσπονδίας των ιταλών ξενοδόχων, επισημαίνοντας ότι το 85% από εμάς αναγκάζονται να μείνουν κλειστοί.

Στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη κριτική για το ότι δεν κατάφερε να καταρτίσει αποτρεπτικό σχέδιο για την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, τα οποία -όπως προειδοποιούν αξιωματούχοι υγείας- θα μπορούσαν να φτάσουν τις 100.000 την ημέρα από 20.000 που είναι τώρα.

Η καγκελάριος, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανέκρουσε πρύμναν στο σχέδιο κλεισίματος εκκλησιών και καταστημάτων για διάστημα πέντε ημερών το Πάσχα, αντιμετωπίζει πίεση για σκληρότερο κλείδωμα σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης μολύνσεων.

Η κίνηση στο εσωτερικό της Γερμανίας παραμένει ασθενική, καθώς ξενοδοχεία, καταλύματα και άλλες τουριστικές δραστηριότητας παραμένουν κλειστές στη χώρα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκανε τις απαραίτητες αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες συνιστώντας να μην πραγματοποιήσουν ταξίδια στο εξωτερικό. Δεν αποκλείεται, πάντως, να επιστρέψει η γενικευμένη απαγόρευση ταξιδιών για τους Γερμανούς.

Στη Γαλλία, τα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν την αναμενόμενη επιτυχία, με ειδικούς να προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν νέες λύσεις για να μειωθεί η ασφυκτική πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας.

Ο Εμμανουήλ Μακρόν, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιδιώξει να αποφύγει καθολικό locodown, αναμένεται να αποφασίσει την Τετάρτη -και θα ανακοινώσει την Πέμπτη – εάν το κλείσιμο σχολείων και η απαγόρευση μετακίνησης από το σπίτι εκτός από βασικούς λόγους θεωρούνται εκ νέου απαραίτητα.

Η κυβέρνηση έκλεισε ορισμένα καταστήματα ειδών μη πρώτης ανάγκης και επέτρεψε στους πολίτες να ταξιδεύουν μέχρι 10 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, τα νοσοκομεία φτάνουν σε σημείο ασφυξίας, με περισσότερους ασθενείς Covid-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας στο Παρίσι από ό,τι στην κορυφή του δεύτερου κύματος τον Νοέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr