20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για Παππά : «Βάναυση η απαξίωση θεσμών επί ΣΥΡΙΖΑ» λέει η ΝΔ – «Υπόθεση φάρσα» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η απαξίωση των θεσμών που έλαβε χώρα, την πενταετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν βάναυση», τόνισε μεταξύ άλλων, η βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, παρουσιάζοντας την εισήγηση της πλειοψηφίας, στην Βουλή  και την συζήτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά και τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 και τη σχέση του με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Η ίδια σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι η προκαταρκτική εξέταση κατά του Νίκου Παππά, «πρέπει να γίνει άμεσα», καθώς «η χρονοτριβή θα οδηγήσει σε παραγραφή των όποιων ευθυνών ενδεχομένως έχει».

Επανέλαβε δε ότι η πρόταση των βουλευτών της ΝΔ, δεν συνιστά επουδενί πολιτική δίωξη, αλλά θεσμική υποχρέωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απέναντι στα στοιχεία της δικογραφίας, από τα οποία κατά το κόμμα προκύπτουν ικανές ενδείξεις ποινικών πράξεων του Νίκου Παππά, τις οποίες είναι αδύνατον να παραβλέψουν.

Οι βουλευτές της ΝΔ προτείνουν τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

1) Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και

2) Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259).

Τζανακόπουλος : Υπόθεση φάρσα

«Υπόθεση φάρσα» που έχει ως στόχο την απόδραση από τη δεινή πραγματικότητα αλλά και την εξόφληση «γραμματίων» στους καναλάρχες χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Ν. Παππά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η κυβέρνηση είναι απούσα στη διαχείριση της πανδημίας, «που σαρώνει και θερίζει», σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο.

Μιλώντας για «ανεξόφλητο γραμμάτιο» της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη στους «καναλάρχες φίλους τους», ανέφερε πως δεν θα συγχωρήσουν ποτέ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον εξορθολογισμό και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Όσο για την πρόταση αυτή καθεαυτή, σημείωσε ότι είναι «πολιτικά εκδικητική, νομικά αστεία και πραγματολογικά αντιφατική». Χαρακτήρισε αντιφατικές, σε βαθμό γελοιότητας, τις καταγγελίες Καλογρίτσα και τόνισε ότι η υπόθεση έχει κριθεί στα δικαστήρια.

Επίσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη γνώμη ότι η απόφαση για τη σύσταση προανακριτικής είναι προαποφασισμένη. «Η γραμμή εκδίκησης που ακολουθείτε δεν θα σας βγει σε καλό», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Όταν μιλάτε για αλισβερίσια και σχέσεις με επιχειρηματίες, να ξέρετε ότι βοά η κοινωνία για το ποιοι μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου, για τα εκατομμύρια που έρχονται και φεύγουν. Αλλά όλα αυτά θα έχετε χρόνο να τα σκεφτείτε καλά, για να απολογηθείτε όταν έρθει εκείνη η ώρα».

Διαφωνίες για την επιστολική ψήφο

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ, οπότε και θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα των βουλευτών και στείλουν επιστολική ψήφο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί τα μεσάνυχτα.

Πριν την έναρξη της συζήτησης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Ιω. Ραγκούσης, του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την δυνατότητα επιστολικής ψήφου – πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας. Για σοβαρή καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψηφοφορίας έκανε λόγο ο κ. Ραγκούσης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αθ. Πλεύρης είπε ότι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου δόθηκε με την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής λόγω πανδημίας. Επίσης, ο προεδρεύων Ν. Κακλαμάνης σημείωσε ότι και πριν την αναθεώρηση του Κανονισμού, ενσωματώθηκαν κανονικά επιστολικές ψήφοι, σε ανάλογες διαδικασίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr