16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Spiegel : Εκατοντάδες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα λέει η Ύπατη Αρμοστεία

Αυξάνεται η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), λόγω των καταγγελιών για παραβιάσεις του νόμου που λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Spiegel η εκπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα, Mireille Girard, από τις αρχές του περασμένου έτους έχουν καταγραφεί «αρκετές εκατοντάδες περιστατικά» πιθανών επαναπροωθήσεων.

Η Υ.Α. έχει παραδώσει τις σχετικές πληροφορίες στις ελληνικές αρχές. Σε όλες τις περιπτώσεις, η Υπηρεσία του ΟΗΕ είχε τις δικές της πληροφορίες, ενδεικτικές παράνομων προωθήσεων σε ξηρά και θάλασσα.

«Αναμένουμε από τις Αρχές να ερευνήσουν αυτά τα περιστατικά» είπε η Girard τονίζοντας ότι «το δικαίωμα στο άσυλο στην Ευρώπη δέχεται επίθεση».

Τα pushbacks παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Από τον Ιούνιο του 2020, το Spiegel έχει δείξει, σε κοινή έρευνα με την έκθεση Mainz και το Lighthouse Reports, ότι η ελληνική ακτοφυλακή σταματά τα σκάφη προσφύγων στο Αιγαίο, διαλύοντας τη φουσκωτή μηχανή σκαφών και επαναπροωθούν ανθρώπους πίσω στις τουρκικές ακτές.

Στη συνέχεια, οι Έλληνες αξιωματούχοι βάζουν τους μετανάστες στη θάλασσα σε φουσκωτά σκάφη. Μερικές φορές χρησιμοποιούν επίσης φουσκωτές πορτοκαλί σωσίβιες σχεδίες. Παρόμοιες ενέργειες πραγματοποιούνται στον ελληνοτουρκικό συνοριακό ποταμό στον Έβρο.

Αυτά τα λεγόμενα pushbacks παραβιάζουν το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο – μεταξύ άλλων, επειδή σε όσους ζητούν προστασία δεν έχουν πρόσβαση σε διαδικασία ασύλου. Η Ελλάδα αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ότι οι αναφορές των αυτόπτων μαρτύρων και τα γεωγραφικά βίντεο είναι «fake news».

H Frontex φέρεται να συμμετέχει επίσης στα pushbacks πραγματοποιώντας κοινές επιχειρήσεις με την ελληνική ακτοφυλακή στο Αιγαίο Πέλαγος.

Σε τουλάχιστον επτά περιπτώσεις, οι μονάδες της Frontex βρίσκονταν κοντά σε pushbacks, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ευρωπαϊκοί συνοριοφύλακες έδωσαν ακόμη και τους πρόσφυγες στους Έλληνες, οι οποίοι στη συνέχεια ανέλαβαν το pushback.

Ένας Γερμανός ομοσπονδιακός αστυνομικός στην επιχείρηση Frontex αρνήθηκε να εργαστεί λόγω αυτού.

Καταγραφή περιστατικών από τον UNHCR

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Υ.Α. έχει καταγράψει ένα τέτοιο περιστατικό στις 17 Φεβρουαρίου, όταν έφτασαν στη Λέσβο 13 αιτούντες άσυλο.

Όπως είπε στο περιοδικό η Girard, ντόπιοι ενημέρωσαν την Υ.Α. η οποία με τη σειρά της απευθύνθηκε στις τοπικές αρχές.

Η Ελληνική Αστυνομία, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οδήγησε τους πρόσφυγες σε κοντέινερ, σε ένα στρατόπεδο καραντίνας στα βόεια του νησιού.

Μετά, άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έφτασαν στο σημείο, οδήγησαν τους πρόσφυγες (μεταξύ αυτών ήταν γυναίκες και παιδιά) στην ακτή, τους έβαλαν σε φουσκωτή βάρκα, χωρίς μηχανή, και τους έσπρωξαν πίσω στη θάλασσα. Όλοι σώθηκαν αργότερα από την τουρκική ακτοφυλακή.

Οι βίαιες ενέργειες που καταγράφονται μερικές φορές, πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Υ.Α., αναγκάζουν συχνά τους πρόσφυγες να κρύβονται από τις αρχές. «Οι αιτούντες άσυλο φέρουν ήδη ψυχολογικά τραύματα και εάν ασκείται βία εναντίον τους ξανά στην Ευρώπη, η κατάστασή τους επιδεινώνεται. Ειδικά τα παιδιά, αγωνίζονται να το ξεπεράσουν επί χρόνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr