15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Συστάθηκε κυβερνητική επιτροπή για το Τατόι – «Έργο πολιτισμού και πράσινης ανάπτυξης»

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για τον συντονισμό της ανάδειξης και αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

Οριστική πρόταση

Η Επιτροπή συγκροτείται  από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,  τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, τους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιους για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος και τους Γενικούς Γραμματείς Πολιτισμού και Υποδομών.

Η Επιτροπή είναι αρμόδια για τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την επιτάχυνση του συνόλου των ενεργειών που απαιτούνται για την αποκατάσταση και ανάδειξη του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, σύμφωνα με την εγκριθείσα μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Η μελέτη αυτή διαμορφώνει μια οριστική πρόταση για την ανάπτυξη του Κτήματος Τατοΐου, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό προορισμό σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, ελκυστικό για όλες τις ηλικίες, κατά την διάρκεια όλου του έτους, μέσω φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την βιωσιμότητά του.

Δύο παρέμετροι

Η μελέτη αξιοποίησε προηγούμενες προτάσεις, οι οποίες επανεξετάστηκαν και εμπλουτίστηκαν με νέες ιδέες και δεδομένα. Οι νέες προτάσεις σέβονται το υφιστάμενο περιβαλλοντικό υπόβαθρο την ταυτότητα του ακινήτου και το πολεοδομικό καθεστώς, και αξιοποιούν  σύγχρονα πολεοδομικά εργαλεία. Για την διαμόρφωση και κυρίως την υλοποίηση του σχεδίου τέθηκαν δύο βασικές αρχές:

-Σεβασμός στην Ιστορία, το Περιβάλλον και την Κοινωνία με την εξασφάλιση των εξής παραμέτρων:

-Διάσωση και αποκατάσταση κτιρίων και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων και αγροτικών δραστηριοτήτων του κτήματος.

-Προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του δασικού οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας στο σύνολο της έκτασης.

-Ισορροπία και συνέργεια μεταξύ του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και του Κτήματος.

-Προσβασιμότητα και ανάπτυξη χρήσεων για μεγάλο εύρος κοινού.

Έργο πολιτισμού και πράσινης Ανάπτυξης

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

«Από την πλούσια ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου επιτρέψτε μου πολύ γρήγορα να ξεχωρίσω ένα θέμα ακόμα, το οποίο θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία και πιστεύω ότι με έναν τρόπο ενώνεται και με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Αναφέρομαι στην αποκατάσταση και στην αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος του Τατοΐου, για το οποίο θα μας μιλήσει η Υπουργός Πολιτισμού.

»Είναι ένα έργο πολιτισμού, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα σημαντικότατο έργο Πράσινης Ανάπτυξης που και αυτό από σχέδιο γίνεται πράξη, θα δώσει μία σημαντικότατη ποιοτική διέξοδο ψυχαγωγίας, πολιτισμού σε όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου και πράγματι επιτρέψτε μου να πω ότι έχοντας ασχοληθεί αρκετά με το θέμα αυτό αποτελούσε ντροπή για την Ελληνική Πολιτεία το γεγονός ότι αυτός ο θαυμάσιος χώρος είχε περιέλθει στη δραματική κατάσταση στην οποία τον παραλάβαμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr