19 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Πάτρα : Για συμβολική διαμαρτυρία ετοιμάζονται οι καταστηματάρχες εστίασης

Το άνοιγμα των καταστημάτων τους ζητούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης, στην Πάτρα, που ετοιμάζονται για μία συμβολική κίνηση  διαμαρτυρίας.

Οι καταστηματάρχες αναμένεται να δώσουν το «παρών» στις σκάλες της Αγίου Νικολάου την ερχόμενη Τετάρτη στις 11 το πρωί.

Την απόφαση έλαβαν σε έκτακτη συνεδρίαση, που πραγματοποίησαν νωρίτερα, όπου έγινε αναφορά στο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού, που δείχνει, όπως είπαν ότι  ίσως η εστίαση δεν ήταν η μεγάλη «πηγή του κακού», καθώς τα καταστήματα είναι κλειστά εδώ και πέντε μήνες.

Να ανοίξουν τα μαγαζιά

«Μετά από αρκετούς μήνες καραντίνας οι πολίτες δεν μπορούν να κάτσουν άλλο κλεισμένοι στα σπίτια τους. Από τη στιγμή που τα μαγαζιά είναι κλειστά, είναι λογικό να μαζεύονται σε δημόσιους χώρους όπου δεν μπορούν να τηρούνται τα μέτρα που ακολουθούνται στα καταστήματα. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Πάτρα. Σε αυτό συμμετέχουν οι εργαζόμενοι μας, τα παιδιά μας, ακόμα και εμείς οι ίδιοι. Από την άλλη η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει πολλά από τη στιγμή που ο αριθμός των πολιτών που συγκεντρώνεται σε δημόσιους χώρους είναι μεγάλος» λέει στο thebest.gr, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δεδομένα δείχνουν ότι η εστίαση δεν ευθυνόταν τελικά για την αύξηση των κρουσμάτων.

«Όπως αποδεικνύεται αυτό που οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων είναι το γεγονός ότι οι πολίτες μαζεύονται στα σπίτια όπου δεν υπάρχει εξαερισμός και κανένα μέτρο προστασίας. Αρχικά κι εμείς οι ίδιοι νομίζαμε ότι ίσως έφταιγε η εστίαση και μάλιστα νιώθαμε τύψεις όταν ήρθε η πρώτη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, τον περασμένο Νοέμβριο. Όμως όταν, έξι μήνες μετά, η επιδημιολογική εικόνα είναι αυτή που έχουμε σήμερα, καταλαβαίνουμε ότι δεν έφταιγε ούτε η εστίαση ούτε το λιανεμπόριο. Τα μέτρα απέτυχαν» εξηγεί ο κ. Στεργίου.

«Σημαντικό να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην εστίαση»

Πλέον αυτό που ζητούν  οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι να ανοίξουν τα καταστήματά τους όσο πιο σύντομα γίνεται, ακόμα και στις 19-20 Απριλίου. Φυσικά για να γίνει αυτό, όπως επισημαίνει, θα πρέπει από την Πολιτεία να υπάρξουν μέτρα και στήριξη των επιχειρήσεων.

«Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Οι άνθρωποι που πηγαίνουν σε τέτοιου είδους καταστήματα δεν είναι δυνατόν εκ των πραγμάτων να φορούν μάσκες και άρα οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι. Τα self tests ίσως να μην είναι ασφαλή σε όλες τις περιπτώσεις. Επιπλέον θα πρέπει από το κράτος να δοθεί στις επιχειρήσεις ένα κεφάλαιο επανεκκίνησης με μορφή voucher. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον τα μαγαζιά δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα για αυτή την επανεκκίνησης, δεν έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε απαραίτητες εργασίες ακόμα και σε αγορά προμηθειών.

Ακόμα θα πρέπει να επιτραπεί και η χρήση των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων. Το να πιάσει βροχή και να μην μπορείς να μεταφέρεις τον κόσμο μέσα, μπορεί να είναι τόσο καταστροφικό που είναι προτιμότερο να μην ανοίξεις καθόλου. Όλα τα μαγαζιά έχουν δυνατούς εξαερισμούς που κρατούν καθαρό τον αέρα, όμως πέρα από αυτό, ζητάμε από το κράτος να στηρίξει τις επιχειρήσεις να τοποθετήσουν στους χώρους τους ιονιστές έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια » σημειώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr