17 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μπούμερς ή 30άρηδες; – Το δίλημμα του Τσίπρα

Αίφνης το κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό – πλάι στην πολλαπλή κρίση – έχει μετατοπίσει τη συζήτηση στο κοινό που κάθε κόμμα στοχεύει με πιο προνομιακούς όρους. Αυτό έχει να κάνει με τις συνεχείς μετρήσεις των δύο πρώτων κομμάτων, της κυβερνώσας ΝΔ και του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ δεν έχουμε πια μόνο δημοσκοπήσεις αλλά και πιο ειδικές μετρήσεις – ηλικιακές, ιντερνετικές, συμπεριφορών κ.τ.λ. – και η συζήτηση αναζωπυρώθηκε με τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης αλλά και τις πρόσφατες διαδηλώσεις της νεολαίας θέτοντας επί τάπητος ένα σχηματικό ερώτημα; Ποιος έχει τους μπούμερς (όσους δηλαδή γεννήθηκαν από το 1946 μέχρι και το 1966) και ποιος τη νεολαία; Και ποια εκ των δύο κατηγοριών είναι πιο καθοριστική για πολιτικές ηγεμονίες και νίκες – ακόμη και εκλογικές; Πάμε λίγο στο ρεπορτάζ για να βοηθηθούμε για το σημερινό μας σημείωμα.
Οι του ΣΥΡΙΖΑ εσχάτως διαρρέουν πως και μετρήσεις έχουν και πως αυτές δεν είναι καλές για τον αντίπαλό τους. Εστιάζουν δε, στη δυσαρέσκεια της νεολαίας για την κυβέρνηση και στα νέα κοινωνικά κινήματα που εκφράζονται ακόμη και σε επίπεδο γειτονιών της Αθήνας. Οι της κυβέρνησης, που επίσης κάνουν συνεχώς δικές τους μετρήσεις, έχουν ως πρόσθετο επιχείρημα υπέρ τους τις διαδοχικές δημοσκοπήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος που σύσσωμες αποτυπώνουν άνετο προβάδισμα αλλά και υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης για τους χειρισμούς τους στα περισσότερα πεδία. Τι θα είναι όμως κρίσιμο για την επικράτηση; Μια ανάγνωση θέλει να παραμένει καθοριστική η μεσαία τάξη, όσοι ενημερώνονται από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, όσοι επέλεξαν με διαφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2019 και σήμερα διατηρούν τους λόγους τους για να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση ακόμη και χωρίς να εγγράφονται ιδεολογικά στην κεντροδεξιά παράταξη.

Προσδοκά την κανονικότητα

Είναι εκείνη η κρίσιμη μάζα που με την πολιτική της συμπεριφορά κάθε φορά βγάζει -λένε – κυβερνήσεις και προσδοκά σε μια κανονικότητα. Ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ έχει συχνά πυροδοτηθεί η συζήτηση για τα αίτια που αυτή ακριβώς η κοινωνική ομάδα δεν ρυμουλκείται από την Κουμουνδούρου και μοιάζει ακόμη πολύ μακριά. Η σοβαρή διάρρηξη δεσμών με αυτήν αποδίδεται χρονικά στο Ασφαλιστικό της Πρώτη Φορά Αριστεράς, στην υπερφορολόγηση αλλά και στη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι. Η πρόσφατη στρατηγική Τσίπρα κωδικοποιείται με συνεχές φλερτ, επαφές, συσκέψεις με εκπροσώπους επαγγελματιών του άλλοτε κινήματος της γραβάτας και εκεί εντάσσονται και οι εκδηλώσεις που ετοιμάζονται προσεχώς όπως αυτή για το ιδιωτικό χρέος. Μα και η στρατηγική της κυβέρνησης περνάει από εδώ δομικά, με κυρίως τον σχεδιασμό για άρση των μέτρων και ανάταξη της οικονομίας.

Σε αυτή την αντιπαράθεση μπαίνει σφήνα και η ηλικιακή ανάγνωση που προαναφέραμε. Προσφάτως η έρευνα του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, για την ακρίβεια το 2ο κύμα της ετήσιας έρευνας «Νεολαία. Συνήθειες, αντιλήψεις και πολιτική συμπεριφορά» σε σύμπραξη με την Prorata, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 12 Μαρτίου 2021 και είχε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Το δε πανελλαδικό δείγμα ήταν 537 ατόμων ηλικίας 17 έως και 34 ετών. Πέρα από την επιστροφή στο πατρικό, την επιβεβαίωση πως η πανδημία επιδρά σε αυτές τις ηλικίες κυρίως στην ψυχολογία, την εμπιστοσύνη στα κοινωνικά δίκτυα και άλλα, από εδώ αλιεύουμε ότι «οι νέοι και οι νέες αυτοτοποθετούνται περισσότερο προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος (και μάλιστα περισσότερο προς τα αριστερά σε σχέση με το 2020)».

Ειδικότερα, «πολύ κοντά» ή «κοντά» στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε το 25% των ερωτώμενων, στο ΜέΡΑ25 το 19%, στη ΝΔ το 17%, στο ΚΚΕ το 13%, στο Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ το 10% και στην Ελληνική Λύση το 5%, όπως αναφέρει η έρευνα. Βεβαίως είναι ακόμη μακριά από την παραδοσιακή προσέγγιση στα κόμματα, περισσότερο εδώ βλέπουμε μια νέα πολιτικοποίηση (υψηλό πολιτικό ενδιαφέρον αλλά και καχυποψία στα κόμματα). Οι επιτελείς στην Κουμουνδούρου βλέπουν θετικά τη νέα τάση. Οι πιο πεπειραμένοι υπενθυμίζουν πως όταν φτάσει η ώρα η νεολαία δεν πάει στις κάλπες. Πως έχει σημασία σήμερα το πολιτικό σχέδιο και τι λύσεις προτείνεις άμεσα και με πειστικότητα. Η νέα γενιά είναι δυναμική αλλά οι μπούμερς μιλούν τελευταίοι – κάτι που διαβάζουν έτσι και σωστά και από την άλλη όχθη. Οπως και να έχει θα είναι ενδιαφέρον το πώς θα μεταβάλουν την τακτική τους τα κόμματα βάσει των νέων δεδομένων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr